Waar blijft mijn geld?

Waar blijft mijn geld?

Kom je elke maand tekort?
Vraag jij je ook af waar dat geld blijft? Maak dan een overzicht van je inkomsten en uitgaven: een begroting of een kasboek. Zo wordt duidelijk hoeveel geld je hebt en wat je ermee doet.

Vraag jij je ook wel eens af hoeveel je uitgeeft? Het Nibud heeft een begrotingformulier ontwikkeld, waarbij je zelf je eigen inkomsten en uitgaven kan toevoegen.

Naast een overzicht van jouw bedragen kan je ook jouw bedragen vergelijken met die van anderen. Op deze manier zie je of je veel of weinig uitgeeft en binnenkrijgt.

Ga hier direct naar de Nibud begrotingsmodule

Wisselende inkomsten en uitgaven

Je inkomsten en uitgaven zijn niet elke maand gelijk. Een extra vakantiebaan in de zomer, en met carnaval of kerst geef je meer uit.
Hoe verwerk je dit in een begroting? Er zijn twee manieren:

  1. Maak voor iedere maand apart een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Voordeel is dat je precies weet wat je in die maand hebt binnengekregen en uitgegeven. Je kunt maanden goed met elkaar vergelijken.
  2. Maak een gemiddelde begroting. Reken hiervoor al je uitgaven en inkomsten om naar een gemiddeld bedrag per maand. Deel bijvoorbeeld het geld van je vakantiebaantje door 12. Een gemiddelde begroting geeft een beter beeld van wat je gemiddeld aan iets uitgeeft. Je kunt met anderen vergelijken of het veel of weinig is.

Ook kun je dit bedrag gebruiken als houvast om te plannen met je geld. Verwacht je bijvoorbeeld dat je minder gaat verdienen? Of wil je iets duurs kopen? Dan kun je met een gemiddelde begroting zien of dat gaat lukken.

Overzicht over je uitgaven
Heb je geen idee waar je geld blijft? Houd dan eens een tijdje je uitgaven bij. In een schrift of op je computer noteer je iedere keer als je geld uitgeeft, wat je hebt gekocht voor welk bedrag. Zo’n schrift of document heet een kasboek. Na twee maanden heb je al een duidelijk beeld van waar je geld aan opgaat.

Meteen aan de slag?
Print hier een leeg kasboek (pdf). Geef je vaak wat geld uit, dan heb je waarschijnlijk aan 1 formulier niet genoeg. Ook kan je één pagina gebruiken voor vaste lasten, zoals huur en verzekeringen, en één formulier voor huishoudelijke uitgaven.

Je vragen worden binnen 24 uur beantwoord of je krijgt een verwijzing en/of advies.

Zelf je schulden aanpakken in 6 stappen?