‘Stijgende lasten en gezegdes’

‘Stijgende lasten en gezegdes’

inflatie energie

De inflatie bedraagt meer dan 10% en je wordt dus geconfronteerd met prijsstijgingen op vele gebieden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Energieprijzen
  • Brandstof prijzen
  • Boodschappen
  • Gereedschap
  • Materialen
  • Premies verzekeringen
  • Huurprijzen

Inflatie op energie en brandstof prijzen

In een aantal gevallen zoals in het geval van inflatie op energieprijzen en brandstofprijzen komt de Overheid tegemoet door middel van het toekennen van een compensatie. Het effect van die compensatie is voor iedereen verschillend, want het hangt sterk af van het energie verbruik, energie contract en brandstof verbruik.

Als je pech hebt dan zullen de prijsstijgingen je ondanks de compensaties hard raken. Dat kan te maken hebben met het feit, dat je een variabel energie contract hebt of dat je energieverbruik te hoog is of als je brandstof verbruik hoog is.

Wat ik regelmatig constateer is, dat oude uitdrukkingen en gezegdes bij steeds meer mensen niet meer bekend zijn. Dat is jammer, want die bevatten vaak belangrijke wijsheden en vinden hun
oorsprong in het met gezond verstand in het leven staan. Je moet niet wachten tot de overheid jou helpt om je uit de problemen te helpen, maar het is belangrijk zelf de regie te nemen.

Stijgende inflatie en gezegdes

Een voorbeeld van een belangrijke uitdrukking is ‘wacht niet tot je geschoren wordt’. M.a.w. zorg ervoor, dat je energieverbruik zo laag mogelijk is. Neem daarvoor de gepaste maatregelen. Verdiep je in de ontwikkeling van de energieprijzen en sluit, indien verstandig, een energie contract voor meerdere jaren af. Overigens is dat op dit moment niet verstandig. Gebruik andere alternatieven dan de auto; ga bijvoorbeeld fietsen. Nu besef ik me, dat het niet altijd mogelijk is om de auto te laten staan maar het is verstandig hier wel bewust mee bezig te zijn.

Een andere uitdrukking is ‘de tering naar de nering’ zetten. Je kunt niet meer uitgeven dan je hebt dus zorg ervoor, dat je geld reserveert. De vraag is of dit altijd mogelijk is maar ben ook hier bewust mee bezig. Ga bijvoorbeeld goedkoper boodschappen doen. Als je luxe goederen koopt vraag je dan af of het echt wel nodig is.

Je kunt natuurlijk ook denken ‘na mij de zondvloed’, maar hou er dan ook rekening mee dat die komt en ga dan niet wijzen naar de overheid die het probleem voor je op moet lossen. Neem zelf het heft in handen.

Ik heb het nu gehad over de stijging van een aantal lasten, maar de tegenhanger hiervan is een verhoging van je inkomsten. Daar zit ook een deel van de oplossing. Ook hiervoor is er een gezegde namelijk ‘repareer het dak als de zon schijnt’. Na de Corona crisis steeg de werkgelegenheid fors en er zijn nu nog steeds volop banen. Zorg er dus voor, dat je meer gaat verdienen of zorg dat je meerdere banen hebt of meer uren werkt. Wacht niet totdat de inflatie stijgt of de energieprijzen. Creëer een buffer voor slechte tijden. We weten dat er altijd betere en slechtere tijden zullen zijn. Dat is altijd al zo geweest.

Gevolg inflatie voor ZZP’ers

Ook voor zzp’ers gaat het gezegde op. Er is in o.a. de bouw en horeca nu meer dan voldoende werk. Pak die kansen. Vooral omdat veel zzp’ers in de bouw nu te maken hebben met een stijging van
materiaalkosten. Als deze geheel of gedeeltelijk voor je eigen rekening moet nemen bereken dit dan door in je uurtarief. Ook als je diensten verleent dan gaat dit op. Naast zzp’er ben je ook particulier dus heb je ook de maken met stijgende lasten.

Rob van der Klaauw, Budgetcoachplein B.V

Je vragen worden binnen 24 uur beantwoord of je krijgt een verwijzing en/of advies.

Zelf je schulden aanpakken in 6 stappen?