Nibud tips tegen geldproblemen

Nibud tips tegen geldproblemen

Half Nederland kampt met geldproblemen. Het Nibud helpt met tips en gedragsregels voor een betere financiële huishouding. Dit staat in de Volkskrant van 7 november 2016.

“Voor de hand liggende zaken als de hoogte van het inkomen blijken nauwelijks een rol te spelen bij betalingsproblemen” volgens het Nibud

Dit zijn de tips van het Nibud:

1. Check je betaalrekening minimaal één keer per week

Regelmatig checken zorgt ervoor dat je het saldo weet. Let er vooral op dat het saldo niet negatief wordt. Want, zo waarschuwt het Nibud, rood staan op de betaalrekening is de duurste vorm van krediet die er bestaat!

2. Plan je uitgaven een jaar vooruit

Wie het saldo controleert kijkt in de achteruitspiegel, maar wie een jaarbegroting maakt kijkt vooruit. Zet minimaal één keer per jaar jouw inkomsten en uitgaven op een rij.
Zo’n jaarbegroting laat u zien of uw inkomsten voldoende zijn om uw uitgaven te betalen en welk bedrag u overhoudt voor leuke dingen’, schrijft het Nibud.

3. Spaar minimaal 10 procent van het inkomen

Volgens het Nibud zou iedereen 10 procent van de maandelijkse inkomsten opzij moeten zetten. Zelfs voor mensen met een uitkering is dat mogelijk en noodzakelijk. Niet om je rijk te sparen, maar om uit de financiële problemen te blijven.

Mensen die graag een steuntje in de rug krijgen bij het budgetteren, kunnen zich aanmelden voor een gratis coachingsprogramma. Per e-mail geven de budgetvoorlichters dan tips en trucs om uit de financiële problemen te blijven.

Je vragen worden binnen 24 uur beantwoord of je krijgt een verwijzing en/of advies.

Zelf je schulden aanpakken in 6 stappen?